חמש שיטות פשוטות להפחית את התלות שלנו בפלסטיק
אולי שמתם לב שאני תומכת נלהבת של שינויים קטנים להשפעה מקסימלית.
התפיסה הזאת לא נוגעת רק לבריאות שלנו, אלא גם לבריאות של הכדור היפייפה שאנחנו חיים עליו!
יש סטטיסטיקה די מלחיצה שמספרת שעד 2050, יהיו באוקיינוסים שלנו יותר חתיכות פלסטיק מאשר דגים. האמת, שמה שאצלי הכי פוגע בנקודה זה זה: כל חתיכת פלסטיק שאי פעם יוצרה- עדיין קיימת. ברצינות, תחשבו על זה רגע. זה מטורף. הקש הסגולה הארוכה המסולסלת ששתיתם ממנה בכיתה ג'? עדיין כאן. כוס הקפה to go הראשון ששתיתם אי פעם? עדיין כאן. הכל עדיין כאן. וכשאני אומרת כאן, אני לא מתכוונת אצלכם בבית. אני מקווה. אני מתכוונת, שפלסטיק לא מתפרק. חלק מהזמן הוא מתמחזר, רוב הזמן לא. הוא יושב בערימות אשפה ענקיות, או שוחה באיים צפים ענקיים של פלסטיק באמצע האוקיינוס. או יושב בתוך בטן של ציפור, או דולפין, או צב או אולי בכלל בבטן של גמל באמצע הסהרה. ברצינות. זה מטורף לחשוב על זה.
בכל שלוש שנים, מיוצרת בעולם כמות של בערך ביליון טונות של פלסטיק חדש. בעשר השנים הראשונות של שנות ה-2000 יוצר יותר פלסטיק מאשר בכל המאה הקודמת.
האמת היא, שפלסטיק הוא חלק כל כך משמעותי מהחיים שלנו, שקשה לדמיין חיים בלעדיו. תסתכלו סביבכם עכשיו: מה מיוצר מפלסטיק? אתם יכולים לספור לפחות 10 דברים בקלות, נכון? אולי אפילו יותר.
אבל אנחנו חייבים להפסיק את השיגעון הזה. ההערכה היא שלפלסטיק לוקח בין 500-1000 שנים להתפרק. זאת הערכה כמובן, כי זה אף פעם לא קרה. כל הפלסטיק שיוצר אי פעם- עדיין קיים, זוכרים?
החלק הכי מטורף? 50% מהפלסטיק שמייצרים היום הוא לשימוש חד-פעמי. מדי שנה, 8 טונות של פלסטיק מוצאים דרכם לאוקיינוס.
וזה לא רק בריאות האוקיינוסים (למרות שאם האוקיינוסים חולים, בני האדם חולים) זה גם הבריאות של בני האדם.
כולם יודעים שלא נותנים לתינוקות בקבוקים עם BPA. אבל מה עם אתם כבר גדולים? אם אתם שותים מים מבקבוקי פלסטיק, אוכלים אוכל מכלי פלסטיק, עם כלי פלסטיק אחרים, כדאי שתחשבו על זה שוב. BPA קיים ברוב סוגי הפלסטיק. אבל גם אם זה לא BPA, בפלסטיק יש חומרים שנקראים פטאלאטים. הכימיקלים האלו עלולים להיות משבשים הורמונאלית. הכימיקלים הללו חודרים לגוף דרך האוכל ודרך מוצרי טיפוח שונים, ומתערבים עם ההורמונים שהגוף מייצר. הם מעכבים הורמונים אנדרוגנים, ולכן בעייתיים יותר בגברים מאשר נשים, אבל נשים בהריון והעוברים שלהן, חשופים במיוחד לפגיעה כזו. מחקר עקב למשך שבועיים אחרי 77 סטודנטים בהרווארד. הסטודנטים שתו משקאות קרים מבקבוקי מתכת למשך שבוע אחד, ומבקבוקי פלסטיק בשבוע השני. דגימות שתן הוכיחו עליה של 69% ברמות ה-BPA בשתן שלהם במהלך השבוע השני. זה אומר שאפילו חשיפה קצרת טווח של שבוע בלבד כבר ניתן לזהות בגוף שלנו.
אם זה עוד לא נשמע לכם מלחיץ, תחשבו על זה ככה: אנחנו עוד לא יודעים מהי ההשפעה ארוכת הטווח של ההתערבות הזאת בגוף שלנו, כי פלסטיק לא קיים מספיק זמן בשביל שזה יהיה מדיד. רוצים לדעת עוד? אתם מוזמנים לקרוא את המאמר הזה בעיתון של בית הספר לרפואה ציבורית בהרווארד.
אם אתם אנשים רציונלים, ואני רוצה לקוות שאתם כן, אתם בטח שואלים את עצמכם עכשיו מה אפשר לעשות כדי למנוע את זה. זה יותר פשוט ממה שאתם חושבים. כל בחירה שלכם היא אפשרות לעשות טוב בעולם הזה.
הנה כמה נקודות למחשבה:
1. מכסים של קפה בכוסות חד פעמיות: באופן אידיאלי, הייתי אומרת שעדיף לוותר על הכוסות החד פעמיות (תעברו לרב פעמי!), אבל אני יודעת שלא תמיד זה אפשרי. מה כן אפשרי? לוותר על המכסה. אגב, עוד רעיון כשאתם כבר קונים את הקפה, זה לבחור לערבב עם מקלות העץ ולא עם כפיות פלסטיק.
2. בקבוקי מים: לא זוכרים את כל התחקירים על זה שמים בבקבוקים שמחכים בשמש (והם תמיד מחכים בשמש) זוכים ברעילות מהפלסטיק שחודרת למים? שכחתם כמה זה מעצבן לשלם לחברות שלוקחות מים של כולנו מבקבקות אותו וגובות מאיתנו הון על זה? מה עם העובדה שזה ממש קל ונוח להחזיק בקבוק רב פעמי בתיק. ואם יצאתם מהבית ושכחתם אותו, ואין לכם ברירה מלבד לרכוש בקבוק חד פעמי? תשטפו אותו כשאתם מגיעים הביתה ותשתמשו בו שוב!
3. קשים: נראה לי שכל מי שאי פעם ראה את הסרטון של הצב העצוב עם הקש באף לא ישתה מקש חד פעמית יותר, אבל למקרה שלא ראיתם, הנה נתון בשבילכם. בארה"ב בלבד, מדי יום משתמשים ב-500,000,000 קשיות חד פעמיות מפלסטיק. מדי יום. אם אתם לא סובלים מבעיה פיזית שגורמת לכם לא להיות מסוגלים לשתות בלי קש, אין שום סיבה שלא פשוט נטה קצת את הבקבוקים שלנו ונשתה פשוט ככה.
4. שקיות מפלסטיק: כן, עכשיו זה כבר כתוב בחוק- על שקיות פלסטיק משלמים. אם אתם לוקחים שקיות פלסטיק, תשתמשו בהן שוב בפעם הבאה שאתם עושים קניות, ואז שוב כשקיות אשפה. או יותר טוב? תוותרו על התענוג ותביאו שקיות רב-פעמיות איתכם.
5. כלים חד פעמיים: היום יש כבר די הרבה אפשרויות. יש כלים רב פעמיים מפלסטיק. יש כלים מבמבוק, מעץ ואפילו מאורז. יותר מזה, חלק מהזמן כשהמסיבה היא בבית- אפשר לעשות את הצעד הנוסף ופשוט לשטוף כלים בסוף היום. נכון, זה באסה. אבל אתם יודעים מה יותר באסה? שגם ביומולדת 106 של הילדים שלכם, הכלים האלה מהמסיבה בגיל 4 עדיין יסתובבו בעולם ויגרמו לנזק סביבתי.
האמת היא שיש עוד מליון צעדים שאפשר לקחת, אם אתם מטיבי לכת. אבל אלה נראים לי די פשוטים וגם אם אתם מתחילים מאפס, אין סיבה שלא תתחילו ליישם חלק מהם. תחליטו שמהיום, אתם לא תהיו חלק מהבעיה יותר, אלא חלק מהפיתרון.
אני כבר התחלתי ליישם. מה איתכם?
Kommentare