top of page

אלרגיות ורגישויות למזון


בזמן האחרון אני רואה בקליניקה הנטורופתית שלי הרבה בלבול בקשר להבדלים בין אלרגיה למזון ורגישות אליו, ואני שומעת יותר ויותר מטופלים שאומרים דברים כמו "עשיתי בדיקת דם שיצאה שלילית, אבל שמתי לב שכשהפסקתי לאכול לחם הרגשתי הרבה יותר טוב..."

אז הגיע הזמן שנעשה רגע סדר- מה ההבדל בין אלרגיה לרגישות למזון:

מהי אלרגיה למזון?

אלרגיה למזון מפעילה את מערכת החיסון של הגוף. הגוף מגיב לאלרגן מסוים במזון על ידי ייצור נוגדנים שבתורם עלולים לגרום לתסמינים מיידיים וחמורים כגון נפיחות בשפתיים או בעיניים, הקאות, פריחה ובמקרים החמורים ביותר קשיי נשימה וצניחה בלחץ הדם (זה מה שנקרא הלם אנפילקטי).

מזונות העלולים לגרום לתגובה אלרגית כוללים בוטנים, אגוזים, דגים, פירות ים, ביצים, חלב, חיטה וסויה.

ניתן לאבחן אלרגיה למזון דרך בדיקות דם.

מהי רגישות למזון?

רגישות למזון לרוב אינה כוללת מעורבות של מערכת החיסון, ותסמיניה אינם מיידיים וחמורים כמו באלרגיה למזון. במקרה הזה התסמינים שנראה כוללים כאבי ראש, עייפות, בעיות עור והפרעות עיכול. דוגמא לרגישות כזו היא רגישות ללקטוז- הסובלים מרגישות זו אינם יכולים לעכל את סוכר החלב.

רגישות למזון קשה הרבה יותר לאבחון מאשר אלרגיה. הדרך האמינה היחידה לאבחן רגישויות כאלו היא הוצאת המזון החשוד מן התפריט והתבוננות במצב התסמינים- האם קיים שיפור או לא. אם התסמינים משתפרים, יש להחזיר את המזון החשוד לתזונה ולעקוב אחר חזרת התסמינים. תהליך זה נשמע מחייב מעקב של מטפל מוסמך.


מטופלת אחת שלי סבלה מפריחה מפושטת על רוב גופה, וכבר התייאשה ממשחות וטיפולים בהמלצת הרופא שנתנו הקלה מהגרד, אך לא פתרו את הבעיה. ביחד החלטנו לנסות להוציא את החיטה מהתזונה שלה. בתוך שבוע היא דיווחה שללא שימוש בתרופות הגרד השתפר משמעותית. שלושה שבועות אחרי פגישתנו הראשונה היא חזרה אלי נרגשת ושיתפה שכמעט ולא נותר דבר מהפריחה שהטרידה אותה במשך יותר משנה!

לא תמיד השיפור כל כך דרמטי ומהיר, אבל בהחלט פגשתי במטופלים רבים שזכו בהקלה משמעותית עקב הסרת מזונות להם היתה להם רגישות.

אם אובחנתם עם אלרגיה או רגישות למזון, או מישהו מבני ביתכם אובחן, וכאשר אתם קונים או מבשלים עבור אדם הסובל מאלרגיות או רגישויות למזון, שימו לב לדברים הבאים:

  • בדקו את הרכיבים על מנת לוודא כי המוצר אינו מכיל אף רכיב בעייתי

  • ודאו שעל התוית יש מידע על אלרגנים

  • שמרו מוצרים בעייתיים או החשודים כבעייתיים (לדוגמא: אגוזים, בוטנים או קמח) בכלים סגורים ומופרדים

  • שטפו ידיים ביסודיות והימנעו ממגע עם רכיבים אחרים לאחר מגע עם רכיב בעייתי

  • שטפו את כל כלי המטבח ביסודיות עם מים חמים וסבון (כולל קרשי חיתוך)

  • אל תשתמשו בשמן יותר מפעם אחת

אשמח לשמוע מכם אם יש לכם עוד שאלות בנושא!

Comments


Featured Posts

Recent Posts

Archive

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page