top of page

מה ההבדל בין נטורופתית לדיאטנית?


אתמול ניהלתי שיחה מעניינת עם ידיד וקולגה מהמובילים בתחום הרפואה הסינית בארץ.

אמרתי לו שאני קצת מקנאה ברפואה הסינית, יש להם "יום הרפואה הסינית", יש להם כנסים מרתקים, קונגרסים בינלאומיים...

לנטורופתיה אין ימים. רוב האנשים בכלל לא יודעים מה ההבדל בין נטורופת לדיאטן או יועץ תזונה.

במהלך השיחה, העליתי שלדעתי יש בעייתייות מסוימת בכך שגם הרבה נטורופתים לא יודעים להגדיר לעצמם ולעולם מהו בדיוק ההבדל.

אז החלטתי לכתוב על זה קצת, כי זה נושא שחשוב לי, וכדאי למטופלים שלי לדעת בדיוק לאן הם מגיעים.


ההבדל בין נטורופתית ליועצת תזונה או דיאטנית קלינית
שוקלים אם אתם צריכים לפגוש נטורופתית, יועצת תזונה או דיאטנית?

פעמים רבות, דיאטניות ואני נפגוש מטופלים עם תלונות דומות.

שתינו נדבר עם האדם ונעזור לו לבצע שינוי תזונתי.

שתינו נסכים על כך שיש מזונות שכדאי לצרוך מהם יותר ויש מזונות שכדאי לצרוך מהם פחות, אפילו אם לא תמיד נסכים על מהם אותם המזונות בדיוק (ישנן מחלוקות ידועות כמו בנוגע למוצרי חלב לדוגמא, שבנטורופתיה פעמים רבות ימליצו להפחית).

תזונה קונבנציונלית מסתכלת על אוכל מבחינה כימית או ביולוגית, ותהיה המלצה על תפריט מאוזן מבחינת חלבונים פחמימות ושומנים, המזונות יהיו מוקפדים מבחינת ערכים קלוריים ויתאימו להנחיות הכלליות של משרד הבריאות. התפריט יינתן בהתאם לבעיה אותה האדם מציג ומטרת התפריט היא תחזוק המצב הקיים והימנעות מהידרדרות. בהתאם למצב, תיתכן הכוונה לשיפור המצב הקיים על ידי שימוש בתכונות המזון (כמו דיוק כמויות חלבון לדוגמא). פעמים רבות ישנה היצמדות לטבלאות וערכים קלוריים, ולא תמיד ישנה התאמה מדויקת לאדם, לדוגמא תיתכן שקילת ומדידת כמויות מדויקות מתוך התאמה לגובה ולמשקל האדם, ללא התחשבות בתחושת הרעב הסובייקטיבית.

ירידה במשקל לדוגמא בגישה הקונבנציונלית תחייב תפריט עם מספר קלוריות נמוך, תוך התאמה מסוימת לאדם.

נטורופתיה מסתכלת על אוכל לא מבחינת ערכו הקלורי, אלא מבחינת ערכו התזונתי- מהם המיקרו-נוטריינטים שהוא מכיל, וכיצד נוכל להשתמש בהם כדי לעזור ולעורר את כוחות הריפוי הטבעיים של הגוף, על מנת שהוא יוכל להחלים. חשוב יהיה להימנע ממזונות המעכבים ריפוי או מעודדים בעיות בריאותיות אחרות.

יש אמנם קווים מנחים דומים, כולנו נמליץ על הפחתת צריכת מלח לאדם הסובל מלחץ דם גבוה, אך תהיה התחשבות מלאה ביכולות האדם, באורח חייו, בבעיות נוספות הקיימות ויהיה עידוד של המטופל ללקיחת אחריות על הטיפול. יהיו המלצות תזונתיות רב-מערכתיות, אך גם המלצות לגבי אורח החיים והפחתת מתחים, ייתכן טיפול בצמחי מרפא או בפרחי באך, ייתכן ויומלץ על טיפולי מגע. ננסה לגעת בנושא הגוף-נפש ולראות כיצד הנפש משפיעה על הגוף ולהיפך.

ירידה במשקל בגישה הנטורופתית לדוגמא, תדרוש תפריט מזין אשר מספק לגוף את כל הערכים התזונתיים אותם הוא צריך, ללא ספירת קלוריות, אך עם הקפדה על אינדקס גליקמי נמוך למניעת קפיצות הסוכר בדם, בחינת נושאי הצורך הרגשי באוכל, שימוש בתוספים או צריכת מזונות מותאמים על מנת לסייע (לדוגמא, טיפול בחוסר במגנזיום אשר אם ישנו עלול לגרום לצורך במתוק ובשוקולד) ועידוד לפעילות גופנית.

בסופו של דבר, מה שחשוב לדעת על נטורופתיה, זה שנטורופתיה רואה בתזונה נכונה חלק אינטגרלי מאורח חיים בריא. זו דרך לשמר בריאות ולמנוע מחלות, לטפל בהן כשצריך, ולתת לגוף לחזור לאיזון ולטפל בעצמו- שזה החלק הכי חשוב.

אחד מעקרונות היסוד של הנטורופתיה הוא: המטפל כמורה. אני תמיד מנסה להסביר למה אני ממליצה על דברים מסוימים, כדי שתתרחש למידה, כזו שאתם תחזרו הביתה ותתנסו בה, תבינו את העקרונות על בשרכם ותוכלו לקבל החלטות חכמות יותר בחייכם.

חשוב לדעת שאנחנו לא משנים את אורח החיים שלנו ואת התזונה כדי שבעוד עשר שנים לא יהיה לנו התקף לב. אנחנו עושים את זה כדי שהיום בצהריים, נרגיש יותר טוב. כשאנחנו אוכלים טוב אנחנו עירניים יותר, המחשבה צלולה יותר, אנחנו רגועים יותר - כל זה מאפשר שיפור בעבודה ושיפור במערכות היחסים שלנו. הבונוס הוא שבעוד עשר שנים- לא יהיה לנו התקף לב.

Featured Posts

Recent Posts

Archive

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page